Sollicitatie tips

De hospitality branche is een levendige wereld met een eigen interne logica. Niet iedereen is even bekwaam in het schrijven van een sollicitatiebrief, of voeren van een sollicitatiegesprek. De volgende sollicitatie tips kunnen je helpen bij een succesvolle carrière in de hospitality.

Sollicitatie tips (1) Oriëntatie

Zonder goede oriëntatie kun je geen goede keuzes maken en is het niet mogelijk je optimaal voor te bereiden. Bedenk wat voor functie je wilt gaan uitoefenen, print een aantal vacatures uit die je interessant lijken en onderstreep wat het precies is dat je aan deze vacatures aantrekkelijk vind.

Een goed C.V.; daar begint het vinden van een geschikte baan mee! Zorg voor een net en representatief C.V., aangepast op de vacature waarop je reageert. Formuleer bondig en helder, leg de nadruk op relevante werkervaringen en opleidingen. Bekijk voor hulp ons voorbeeld CV of ons Engels voorbeeld CV.

Sollicitatie tips (2) Zelfanalyse

Nu je jouw C.V. hebt opgesteld ga je nadenken over je carrière tot nu toe. Waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt? Waarom heb je de dingen die je niet leuk vond toch doorgezet of waarom ben je hiermee gestopt? Wat heb je ervan geleerd en hoe heeft deze ervaring weer geleidt tot het beïnvloeden van andere keuzes? Stel jezelf kritische vragen: Wie? Wat? Waarom? Wanneer? Etc.
Loop je CV door en stel jezelf steeds dezelfde vragen, totdat je bij de kern komt. Overleggen met anderen kan, maar uiteindelijk ben jij toch degene die jezelf het beste kent. Op deze manier kom je erachter wat je echt leuk en belangrijk vindt in het leven.

Wanneer je dit duidelijk in kaart hebt gebracht ben je een stuk zelfbewuster en vergemakkelijkt dit het proces in het vinden van een nieuwe geschikte baan. Weet je daarentegen niet hoe jijzelf in elkaar zit dan is het vooral de sensitiviteit van onze consultants die een bepalend factor kan worden bij het vinden van een passende werkplek. Het komt echter een stuk krachtiger over als jezelf duidelijk kunt aangeven wat je wilt en waarom je dat wilt; alles draait om de argumentatie.

Als je bovenstaande goed doorlopen hebt; dan ben je tijdens een sollicitatiegesprek geen vragen meer aan het beantwoorden, maar ben je overtuigend aan het toelichten van wat jij als persoon zoekt en hoe je invulling kan geven aan de rol waarop je hebt gesolliciteerd.

Sollicitatie tips (3) Het sollicitatiegesprek

Nadat wij jou, als kandidaat, succesvol hebben voorgesteld bij de desbetreffende opdrachtgever zal je worden uitgenodigd voor een eerste gesprek. In de meeste gevallen zit je tegenover twee personen. Kom op tijd en zorg dat je de achtergrond van het bedrijf kent: hoe lang het bedrijf bestaat, de belangrijkste kenmerken, in welke landen het bedrijf actief is, hoeveel personen er ongeveer werkzaam zijn in Nederland, Europa, wereldwijd, etc.

Zorg daarnaast dat je op de hoogte bent van het nieuws. Google naar nieuwsresultaten van het betreffende bedrijf en kijk ook op de webpagina van het bedrijf zelf.

Zorg dat je kunt vertellen over je sterke kanten. Natuurlijk dien je je sterke punten te kunnen beargumenteren met de inhoud van je CV. Dat is na de bovenstaande sollicitatie tips al een stuk makkelijker geworden.

Bij het geven van voorbeelden en het vertellen over wat je gedaan hebt is het aan te raden de STAR-structuur aan te houden. Je geeft aan wat de Situatie was, welke Taak jij vervulde, welke Actie(s) jij hebt ondernomen en wat het Resultaat is geworden. Een duidelijke, heldere structuur leidt tot een goed sollicitatiegesprek.

Als laatste sollicitatie tip is het ook handig om enkele vragen over het bedrijf of over desbetreffende functie te kunnen stellen. Hiermee toon je aan dat je zeer geïnteresseerd bent in het bedrijf en de functie. Wees kritisch en netjes, maar niet te bescheiden. Tijdens een sollicitatiegesprek moet je niet alleen jezelf verkopen, maar ook zelf toetsen of het bedrijf bij jou past!

Sollicitatie tips (4) Je eerste indruk, daar moet je het van hebben…

Je eerste indruk is bijzonder belangrijk en wordt binnen de eerste minuut gecreëerd. Deze eerste indruk bestaat uit een aantal factoren die een belangrijke rol spelen. De allereerste indruk laat je achter met je gezicht en je handdruk; houd oogcontact wanneer je een hand geeft en toon een vriendelijke glimlach. Gebruik je lach (ook met je ogen) nog enkele malen in het gesprek. 55% van de eerste indruk wordt bepaald door je lichaamshouding; het voorkomen en bewegen. Het is belangrijk dat je fris en verzorgd gekleed gaat. Stem je kleding af op het bedrijf, maar kies wel een outfit waarin je je niet ongemakkelijk voelt. Je stem heeft voor 38% invloed op de eerste indruk. Zorg dat je het gesprek ontspannen in gaat, praat rustig en neem kleine pauzes. De overige 7% wordt bepaald door je woordkeuze en door je zinsopbouw.
Vacatures zoeken
Independent Recruiters Groep BV gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close